Når blomsterbinderi bliver til kunst

Det er de færreste, der ved, at blomsterdekoratører har mesterskaber på både nationalt og internationalt plan. Der afholdes således Danmarksmesterskaber, Nordiske Mesterskaber, Europamesterskaber og Verdensmesterskaber, og Danmark klarer sig faktisk rigtig godt. Senest har blomsterdekoratør Susie Frank Nørgård opnået en 4. plads ved Europamesterskabet i Tjekkiet.

Tekst og foto: Jens Poulsen, redaktør på fagbladet BLOMSTER

Den tjekkiske by Havirov viste sig fra sin allerbedste side, da den i dagene fra 1.-3. september 2011 var vært for Interfloras 17. Europamesterskab i Blomsterkunst. Solen strålede om kap med deltagere fra 18 europæiske lande, der alle i månedsvis havde forberedt sig til mesterskabet. Og blandt de 18 deltagere var også Susie Frank Nørgård, som skulle repræsentere de danske farver.

Sammen med de øvrige deltagere skulle Susie Frank Nørgård igennem seks opgaver i løbet af to konkurrencedage.  De fire første opgaver tog alle udgangspunkt i værtslandets kultur og historie med titler som ’En symfoni i Blomster’ (bygget over Dvoraks musik), ’Den yngste By’ (Havirov blev grundlagt for 50 år siden), Brudebuket (farverne i EM-logoet skal indgå) og ’Fra kul til Blomster’ (Havirov ligger i et stort kulminedistrikt). 

Internationale dommere bedømte de udførte opgaver undervejs i konkurrencen, men alle resultater blev hemmeligholdt til efter den store finaleaften i byens koncerthus, hvor deltagerne skulle løse de sidste to opgaver i mesterskabskonkurrence. 

Utrolig tæt konkurrence

Et forventningsfuldt publikum var på plads, da mesterskabets to sidste opgaver skulle udføres på scenen i byens totalt udsolgte koncertsal. Første opgave lød på ’En Derbyhat til Eliza Doolittle’ og siden fulgte ’Buket’. Efter de to opgaver fulgte så et forrygende flot Gallashow med nogle af Tjekkiets mest populære kunstnere på scenen, mens alle ventede på det endelige resultat. Det forelå først hen omkring kl. 23.00, og sejren gik til en overvældet og lykkelig Natalia Zhizhko fra Rusland. På 2. pladsen fulgte Niina Minkkinen fra Finland, mens Neil Whittaker fra Storbritannien tog sig af 3. pladsen. Afstanden mellem Neil Whittaker og Susie Frank Nørgård på 4. pladsen var bare 1,3 point, så den danske deltager var utrolig tæt på en medaljeplads. 

En symfoni af blomster

Susie Frank Nørgårds fortolkning af opgaven ’En symfoni i Blomster’ blev bedømt som konkurrencens næstbedste fortolkning. Forud lå månedernes forberedelser og tusindvis af kroner til håndværkere og blomster for at det hele kunne gå op i en højere enhed. Her fortæller den danske deltager om sin opgave:

 - Jeg ville lave et klaver, hvorfra tonern /blomsterne kunne svæve op.

Jeg fik lavet en træramme på 2 x 2 x 0,75 m. I toppladen havde jeg ophængt 260 reagensglas i fiskesnører. 

Bunden var udformet som tangenterne på et klaver. 

Blomsterne placerede jeg i de 260 reagensglas, så de svævede over tangenterne. Jeg brugte forskellige sommerblomster i farverne lilla, rosa, hvid og gul. Mine to assistenter havde hjemmefra mærket hvert glas med navn, så jeg hurtigt kunne placere blomsterne optimalt. Det var bare skønt, at min løsning blev bedømt med 84,8 point – bare 0,4 efter bedste bedømmelse. 

I finalerundens afsluttende opgaver opnåede Susie Frank Nørgård i øvrigt en fornem førsteplads for sin buket, der fik 84 point ud af 100 mulige.

EM 2011 trak 20.000 

Europe Cup 2011 blev fulgt tæt fra tilskuerpladserne, men også den lokale befolkning var med. Både lørdag og søndag var der mulighed for at komme helt tæt på de mange smukke binderier, og arrangørerne anslår, at herimod 20.000 mennesker benyttede lejligheden til at se, hvad Europas bedste blomsterbindere kan præstere. Imponerende!

Vinder af Nordisk Mesterskab

I 2011 vandt det danske Interflora-landshold også det Nordiske Mesterskab efter en meget flot indsats. Det skete på det fashionable Grand Hotel i Oslo, hvor de fire danske deltagere dystede mod hold fra Norge, Sverige og Finland. Mesterskaber afholdes hvert andet år på skift mellem landene. Næste mesterskab finder sted i Sverige i 2013.

Danmarksmesterskab i 2012

Odense bliver efter al sandsynlighed værtsby for Danmarksmesterskabet i Blomsterkunst i 2012. Over hele landet afholdes i løbet af foråret lokale Interflora-mesterskaber for uddannede blomsterdekoratører og elever. De bedst placerede i de lokale konkurrencer kvalificerer sig direkte til Danmarksmesterskabet. 

Fakta om Susie Frank Nørgård 

Susie Frank Nørgård har hørt til den absolutte danske top siden 2002, hvor hun blev Dansk Mester. 

Siden har hun hver gang været kvalificeret til DM-finalen, hvor det siden er blevet til to andenpladser og senest i 2010 til en tredjeplads. 

I 2003 repræsenterede Susie Frank Nørgård de danske farver ved EM i Salamanca i Spanien, og i 2007 var hun med på det danske Interflora-landshold ved NM i Helsinki.

Udover at drive sin egen virksomhed ’Curcuma Blomsterdesign’ er Susie Frank Nørgård faglærer på Handelsfagskolen i Skåde samt uddannet dommer. 

 

Floristen Danmark | Park Alle 380, 2625 Vallensbæk  | Tlf.: 8987 3777